Chevrolet gooit er op de New York Auto Show een paar eeuwenoude clichés tegenaan. Formaat is niet belangrijk en al het goeds komt in drieën. Een trio nieuwe concept cars moet namelijk duidelijk gaan maken dat kleine auto’s ook mooi en stoer kunnen zijn.

De drie conceptauto’s Beat, Groove en Trax zijn ontworpen in Korea en moeten vooral jonge autokopers uit de grote Amerikaanse steden aanspreken. De auto’s hebben het formaat van een Matiz. Ze zijn gebouwd op het mondiale mini-onderstel van General Motors. “De Chevrolet Beat, Groove en Trax conceptauto’s belichten de kracht en de diversiteit van de mogelijkheden van GM om snel te anticiperen op behoeftes van onze diverse wereldwijde markten”, zegt Ed Welburn, vice president, GM Global Design. “Het ontwerpteam was zo enthousiast over de toewijzing van de opdracht om de perfecte kleine auto te ontwikkelen voor forensen naar de stad dat zij niet één, maar drie interpretaties hebben ontwikkeld van een compacte stadsauto voor Chevrolet.”

De Chevrolet Beat is een voorwielaangedreven driedeurs hatchback met 1,2-liter benzinemotor met turbo. De auto moet vooral het gevoel opwekken van een snelle mini. De Groove heeft een sterkere retrolook en moet vooral brutaliteit uitstralen. Onder de korte motorkap gaat een compacte éénliter dieselmotor schuil. De Trax is een crossover, die zowel op provinciale wegen als in druk stadsverkeer goed uit de voeten moet kunnen. De forse voor- en achterkant geven de auto de uitstraling van een SUV – de Trax is ook voorzien van een all-wheel-drive systeem. Of de éénliter benzinemotor woeste terreintochten tot een makkie maakt is echter nog maar de vraag.