Een drietal uitvinders uit Wales heeft een apparaat ontwikkeld dat biobrandstof maakt van uitlaatgassen. De Greenbox filtert eerst de uitlaatgassen tot waterdamp. De restanten worden vervolgens via genetisch gemodificeerde algen omgezet in biobrandstof.

“We zijn erin geslaagd om een apparaat te maken dat de overgrote meerderheid van de uitstoot van de smerigste motor opvangt en om kan zetten in iets vriendelijks”, zegt Derek Palmer tegen Reuters. De chemiedeskundige is samen met werktuigbouwkundigen Ian Houston en John Jones verantwoordelijk voor de verbazingwekkende inventie.

De voordelen zijn evident: geen uitstoot van vervuilende kooldioxide, maar volledig onschadelijke waterdamp en een bijdrage aan de biobrandstofvoorziening. Het grootste nadeel is momenteel het formaat van het systeem. De bedenkers zijn er echter van overtuigd dat de Greenbox ook kleiner kan worden uitgevoerd en het huidige uitlaatsysteem van een auto kan vervangen. De drie mannen zijn nu op zoek naar kapitaal om de vinding te vervolmaken en op de markt te brengen. Daarbij worden ze gesteund door het Britse parlementslid David Hansen. Ze proberen de Greenbox onder meer te slijten aan grote autofabrikanten, waaronder Toyota en General Motors.