Een auto die niet op benzine, maar op perslucht rijdt moet vanaf volgend jaar te koop zijn in België. De perslucht in de tank zit onder een druk van 300 bar en werkt in principe hetzelfde als een verbrandingsmotor. Het verschil is alleen dat er geen schadelijke stoffen, maar lucht uit de uitlaat komt.

De luchtdruk in de fles is ongeveer anderhalf keer zo hoog als in een duikersfles. Hij drijft de zuigers van de motor aan. De auto is ontworpen door de Franse ingenieur Guy Nègre, die uit de wereld van de Formule 1 komt. Het goedkoopste model gaat nog geen 4000 euro kosten.

Jan Peetermans heeft de licentie om de auto in België te gaan produceren. “Je kan de auto gewoon thuis, via het elektriciteitsnet opladen. Vergelijk dat systeem met dat van een boorhamer. Het systeem pompt de tanks onder druk.’’ Peetermans schat dat met een gevulde tank zo’n 1000 kilometer kan worden gereden, “ook met een snelheid van 120 à 130 kilometer per uur!’’. En bij pech kan een gewone garage al een heleboel mankementen repareren. Peetermans: ,,Buiten de motor is de wagen vrij traditioneel, met gewone remmen en banden.’’

Al sinds 1991 wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van de auto op perslucht. In Frankrijk rollen dit jaar de eerste testwagens van de band. België is eind 2008 aan de beurt. “We mikken eerst op de kleine stadswagen, maar zullen daarna uitbreiden tot grotere versies voor zo’n zeven personen. Maar ook een kleine bestelwagen is mogelijk.’’ zegt Peetermans.