Mazda heeft een contract getekend om deel te nemen aan een grootschalig project op het gebied van waterstof en brandstofcelauto’s in Noorwegen. HyNor, een initiatief van de gezamenlijke Noorse industrie, schaft onder meer dertig exemplaren van de Mazda RX-8 Hydrogen RE aan. Het is voor het eerst dat deze waterstofauto buiten Japan verkocht wordt.

HyNor heeft een infrastructuur voor waterstof gerealiseerd langs een route van 580 kilometer tussen Oslo en Stavanger. Het project omvat allerlei vormen van transport, zoals openbaar vervoer, taxi’s en particuliere voertuigen. In augustus 2006 werd het eerste waterstoftankstation in gebruik genomen. Daarbij demonstreerde Mazda voor het eerst de RX-8 Hydrogen RE op de openbare weg buiten Japan.

De overeenkomst tussen Mazda en HyNor werd getekend op de Noorse ambassadeur, onder toeziend oog van Åge Grutle, ambassadeur voor Noorwegen in Japan. Grutle: “Het partnerschap tussen Mazda en HyNor is een stimulans voor de inzet van Noorwegen om de samenwerking met Japan te versterken op het gebied van de ontwikkeling van onderzoek en technologieën om klimaatveranderingen terug te dringen. Onderdeel daarvan is de ‘Hydrogen Society’, een samenleving op waterstof.”