Henk de Groot, ex-directeur van Castrol, is een strijd begonnen tegen de autoindustrie, die volgens hem de consument opdringt om onnodig motorolie te verversen. Pure geldverspilling, bijgeloof en belangenverstrengeling, zo zegt hij vandaag op Telegraaf.nl.

“Het verversen van olie is pure onzin, het is een fabeltje dat wordt opgedrongen door de olieverversmaffia”, zo zegt de ex-directeur van Castrol Motorolie. “Het is een bijgeloof dat al jaren wordt opgedrongen door de olie- en autoindustrie. Het draait allemaal om geld.”

Olie kan gemakkelijk honderdduizenden kilometers en vele jaren mee. Zwarte olie is volgens De Groot helemaal niet slecht, bij moderne olie worden de vuildeeltjes omkapseld. Maar omdat er op iedere liter olie veel winst wordt gemaakt houdt de industrie dit bijgeloof in werking. ”De autobranche is machtig en maakt iedereen monddood”, aldus De Groot.

Hij heeft een peilstok met chip uitgevonden, die een signaal geeft wanneer er onregelmatigheden in de olie zitten. Daarmee kunnen de consumenten veel geld besparen, volgens de ex-directeur gaat het in Nederland om 600 miljoen verspilde euro’s. En laten we het milieu niet vergeten, er wordt jaarlijks 30 miljoen liter olie afgedankt.

De Groot heeft al eerder geprobeerd om bij de overheid aan te kloppen en alarm te slaan, maar ‘de tentakels van de autofabrikanten zijn lang’. Europarlementariër Jules Maaten van de VVD gaat vragen stellen over dit onderwerp aan de Europese Commissie.