Bovag en RAI gaan in hoger beroep tegen de invoering van de fijnstoftaks begin april. De rechter besloot eind maart dat de extra belasting op dieselauto’s gewoon door mocht gaan.

Bovag en RAI zijn het daar niet mee eens en gaan in hoger beroep. Zij blijven van mening dat de invoering van de taks indruist tegen de Europese regelgeving. “Het is principieel onjuist als Nederland in zijn eentje versneld toekomstige Europese emissienormen invoert”, aldus Peter Jansen, directeur van de RAI-vereniging.

Ook de directeur van Bovag, Koos Burgman, is bepaald niet te spreken over de invoering van de roettaks: “De fijnstofdifferentiatie maakt een deel van de nieuwe dieselpersonenauto’s, die keurig aan alle huidige wettelijke eisen voldoen, feitelijk onverkoopbaar in Nederland. Zelfs auto’s die aan toekomstige eisen voor uitstoot van fijnstof voldoen, krijgen sinds 1 april al een boete in Nederland. Dat is niet uit te leggen in de showroom”

De twee brancheorganisaties zijn van mening dat de rechter het Europese recht niet heeft toegepast en dat de uitspraak daardoor tekortschiet. Naast het hoger beroep dienen Bovag en RAI ook een klacht in bij de Europese commissie, omdat de overheid de fijnstofdifferentiatie niet heeft aangemeld bij ‘Europa’ terwijl dat wel vereist is.