Het voortbestaan van de ongelimiteerde snelwegen in Duitsland staat al langer ter discussie, maar de deelstaat Bremen heeft alvast het voortouw genomen. Als eerste voert Bremen een maximum snelheid van 120 km/u in op alle snelwegen.

Reinhard Loske, de plaatselijke verantwoordelijke voor milieu kraait de victorie: “Dit is een geweldige dag voor de verkeersveiligheid en bovendien een signaal naar de rest van Duitsland om de CO2-uitstoot terug te dringen”. Loske, lid van de groene partij, heeft zichzelf als doel gesteld om ook andere deelstaten zover te krijgen om een snelheidslimiet in te voeren.

Bremen is slechts een kleine staat met zestig kilometer snelweg, maar wel de eerste die het taboe dat rondom de snelheidsbeperking hangt doorbreekt. De belangrijkste reden daarvoor is het verhogen van de verkeersveiligheid, hoewel Duitsland op dit moment al één van de veiligste landen van Europa is op dat gebied. Ook milieuorganisaties zijn blij met het besluit. Volgens hen wordt de CO2-uitstoot op langere termijn met 15% teruggebracht als er in heel Duitsland maar 120 km/u mag worden gereden.

De ‘Freie Fahrt’ is ooit door de Nazi’s ingevoerd en wordt sindsdien door Duitse autofabrikanten gekoesterd. In totaal telt Duitsland 12.000 kilometer snelweg.