De leaseprijzen zijn in het eerste kwartaal van 2008 met 2% gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal 2007, terwijl een stijging van 1% gebruikelijk is. Met name de vernieuwde belastingmaatregelen per 1 februari zijn daar verantwoordelijk voor.

Per 1 februari is de BPM omlaag gegaan van 45,2 naar 42,3%, dat is de voornaamste oorzaak van de daling. Verder was er natuurlijk de invoering van de herziene energielabels en is de rente lager dan een paar maanden geleden. Daarnaast is de gemiddelde catalogusprijs van auto’s gedaald, een aantal merken voerden flinke prijsverlagingen door begin februari.

Vooral de kleine auto’s zijn in leaseprijs gedaald, volgens het CBS. Sinds 2001 zijn de tarieven nooit zo sterk omlaag gegaan als nu. Normaal gesproken stijgt de leaseprijs in het eerste kwartaal met ongeveer 1%.

De tarieven van leaseauto’s met een zogenaamd brandstofvoorschot zijn een stuk minder hard gedaald, wat te wijten is aan de sterk gestegen brandstofprijzen. Met name de prijs van diesel steeg flink in de eerste maanden van 2008.