Duitsland roert zich, tegelijkertijd hebben Mercedes en Audi hun midsize SUV’s onthuld. De Audi Q5 en Mercedes GLK maken op dit moment hun debuut op de autoshow van Peking.

Het gebeurt niet vaak dat twee directe concurrenten hun entree op hetzelfde moment in hetzelfde segment maken. De Q5 en GLK zijn geboren rivalen, beide modellen zijn afgelopen dagen onthuld en van allebei hebben we nu meer beeld beschikbaar. Zo kun je zelf de vergelijking maken.

De Audi Q5 is een stijlvolle auto geworden, waarbij de grote herkenbare grille direct opvalt. Met name de achterkant is strak vormgegeven. De auto wordt leverbaar met de nieuwste motoren van het Volkswagen-concern: commonrail TDI’s en turbo-benzinemotoren. Uiteraard is Audi’s Quattro-systeem standaard aanwezig.

De GLK is vooral robuust van vorm en doet wat ruiger aan dan de Q5. De dikke randen rondom de wielkasten en de grove grille versterken dat beeld. Qua motoren zet Mercedes iets hoger in dan Audi, maar volgend jaar komt er ook een zuinige Blue Efficiency-variant.