ANWB, NS en de Rabobank hebben de handen ineengeslagen om Nederland beter bereikbaar te maken. Het doel is om uiteindelijk 10% minder files te realiseren met het initiatief ‘Nederland Bereikbaar’.

Met Nederland Bereikbaar willen de drie organisaties werkgevers en werknemers prikkelen een ‘filesofie’ op te stellen door anders met bereikbaarheid om te gaan. Bedrijven moeten gestimuleerd worden zodat medewerkers in de spitsuren flexibeler met verplaatsingen om kunnen gaan. Daarbij valt te denken aan eerder of later beginnen, telewerken, combineren van auto en trein of een andere vorm van openbaar vervoer kiezen.

Uit onderzoek blijkt dat als er 10% minder verkeer is tijdens de spits, dat deze vlekkeloos verloopt. Steeds minder werkzaamheden zijn gebonden aan plaats en tijd, dus daar ligt de sleutel tot de oplossing.

De doelen die ‘Nederland Bereikbaar’ heeft gesteld zijn dat werkgevers met werknemers gaan nadenken over een oplossing en actief meedoen. Daarbij moeten de werkgevers die 10% als richtlijn nemen. In oktober 2008 moeten minimaal 100 grotere werkgevers zich hebben aangesloten bij Nederland Bereikbaar. Uiteindelijk moet 9 oktober 2008 de eerste filevrije dag worden.