De Audi Q5 is zojuist officieel gepresenteerd. Het is een mooie, lage SUV met veel binnenruimte en comfort. De wagen is voorzien van nieuwe technologie en biedt vele opties.

In China is zojuist de Peking Motor Show van start gegaan. Audi presenteert daar het nieuwe model Q5. De stoerheid van de grote grille en de hoog op de wielen staande body worden gecompenseerd door de coupé-achtige, aflopende daklijn. Daarmee is de Q5 een robuuste, maar toch elegante SUV, zowel geschikt voor de weg als het open terrein.

De technologie is zodanig geplaatst dat de wielbasis de langste in het segment is (2,81 meter). De belasting van de as wordt optimaal verdeeld, resulterend in een sterke, stabiele terreinwagen. Daarnaast levert het ruimte op.

De Audi Q5 is 4,63 meter lang en biedt vijf comfortabele zitplekken. De wagen is niet zo hoog voor een SUV (1,65 meter), maar het bagagecompartiment biedt toegang tot een tweede bergruimte onder de vloer. Hierdoor past er, in plaats van 540 liter, maar liefst 1.560 liter bagage in.

De Q5 komt standaard met Audi’s quattro permanente all-wheel drive. Indien nodig, kan tot 65 procent van de aandrijfkracht naar de vooras worden gebracht, of 85 procent naar de achteras. De Q5 is in staat om een helling tot 31 graden te beklimmen, en 25 graden over te hellen. De wagen kan alle terreinen aan en door water tot vijftig centimeter diepte rijden.

Er is ruim aandacht besteed aan de veiligheid van de auto. Zo is het Electronic Stabilization Program (ESP) met een sensor uitgerust, om het zwaartepunt van de auto aan te passen wanneer er lading op het dakrek is geplaatst.

De Q5 benzinevariant met viercilinder, 2.0 TFSI-motor verenigt turbo-ontsteking, directe benzine injectie en variabele kleppensturing. Dat levert een koppel van 350 Nm en een vermogen van 211 pk. De topsnelheid is 222 km/u. Er zijn twee dieselvarianten. De viercilinder 2.0 TDI heeft een nieuw common-rail injectiesysteem, wat ook 350 Nm koppel oplevert, en 170 pk vermogen. De drieliter V6-dieselmotor gaat maar liefst tot 500 Nm en 240 pk. De dieselvarianten bereiken een top van 204 en 225 km/u respectievelijk.

Terwijl de 2.0 TDI met een handmatig te schakelen zesbak is uitgevoerd, hebben de 3.0 TDI en de 2.0 TFSI een S tronic. Deze schakelbak met dubbele koppeling biedt zeven versnellingen, die naar keuze automatisch of handmatig kan worden bediend.

Standaard is de SUV voorzien van een audiosysteem met acht speakers en een modulair systeem voor diverse multimedia. Het optionele Audi drive select-pakket maakt de bediening van diverse technologieën makkelijker. Voor de buitenkant zijn het sportieve S line-pakket en het robuuste off-road style-pakket beschikbaar. Ten slotte passen ook allerhande high-tech oplossingen uit Audi’s premium segment in de SUV.

De productie van de Audi Q5 is reeds begonnen. De nieuwe auto is eind dit jaar leverbaar.