Uit onderzoek van EuroRap (European Road Assesment Programme) in opdracht van de ANWB is gebleken dat 71% van de Nederlandse snelwegen als zeer veilig kan worden beschouwd. Als er al verbetering te behalen valt, ligt die op de N-wegen.

71% Van de snelwegen haalt het maximum van vier sterren, 27% scoort drie sterren en slechts 1% twee sterren. Die laatste zijn allemaal N-wegen, dus daar valt nog enige verbetering te behalen voor het rijk. Wegen met één ster komen in Nederland niet voor.

Bij de beoordeling van wegen wordt gekeken naar verschillende factoren, zoals de maximum geldende snelheid, obstakels langs de weg, een verhoogde of verlaagde berm en de aanwezigheid van een vangrail. Ook het soort en de hoeveelheid kruispunten en of er gescheiden rijbanen zijn of niet is belangrijk.

EuroRap onderzoekt wegen in Europa op veiligheid. De zogenaamde ‘Starmapping’ is de beoordeling van wegen op basis van de hierboven genoemde criteria. Daarnaast heb je ‘Riskmapping’, daarbij wordt er gekeken naar het aantal verkeersslachtoffers in verhouding tot de verkeersintensiteit. Dat onderzoek vond in 2005 voor het laatst plaats in Nederland.