Er is een rel ontstaan rondom de al dan niet gesubsidieerde ontwikkeling van de Toyota Prius. Een ex-chef van Toyota zegt in een Engels tijdschrift dat de Prius is ontstaan dankzij subsidies van de Japanse overheid.

Jim Press, ex-directeur van Toyota in Noord Amerika, zegt dat het accu- en hybridesysteem van de Prius 100% is ontwikkeld met overheidsgeld. Dat zou betekenen dat er oneerlijke concurrentie is ontstaan. Toyota ontkent alle aantijgingen van de ex-werknemer.

Een woordvoerder van Toyota heeft in een officiële verklaring gezegd dat ‘er absoluut geen enkele steun van de Japanse overheid is geweest bij de ontwikkeling van de Prius’. Er is volgens hem geen overheidsgeld naar Toyota gegaan.

De beschuldigingen van Press zijn iets uit z’n verband gerukt, want hij keurt de subsidies niet zozeer af. Hij zegt in het artikel dat de Amerikaanse overheid hier een voorbeeld aan kan nemen, want de Prius is op dit moment een groot succes in Amerika. De Amerikaanse merken hebben wat hem betreft de boot gemist.