Onder invloed van de publieke opinie krijgt de auto-industrie de laatste tijd steeds meer belangstelling voor biobrandstof. Vrijwel elke autofabrikant heeft wel een of meerdere modellen met namen als Green Fuel, Bi-Fuel en BioPower, maar al deze auto’s hebben ook een groot nadeel: door landbouwgrond op te offeren voor de gewassen waarmee biobrandstof wordt gemaakt, zou op termijn voedselschaarste kunnen ontstaan.

Daarom wordt al een tijdje werk gemaakt van een tweede generatie biobrandstoffen. Deze worden niet gewonnen uit plantaardig materiaal, maar uit afval. En om te bewijzen dat deze aanpak werkt, heeft BOVAG in samenwerking met partijen als GUTTS en BioMCN de Lotus Exige 270E Tri-Fuel naar ons land gehaald. GUTTS maakt zich sterk voor het verduurzamen van de autosport, terwijl BioMCN zich heeft toegelegd op het produceren van hoogwaardige bio-methanol. Het in Delfzijl gevestigde bedrijf doet dit overigens als enige ter wereld.

De groene Lotus heeft op Zandvoort al een aantal demonstratierondjes gereden om te laten zien dat prestaties en milieuvriendelijkheid prima samengaan. Komend weekend is de auto opnieuw te bewonderen, deze keer tijdens de Bavaria City Race. Het Lotus-project is trouwens het zoveelste initiatief van BOVAG om te protesteren tegen de lastenverzwaringen die de Nederlandse regering de afgelopen tijd onder de noemer van milieubeleid heeft doorgevoerd.