S-klasse

Omdat de huidige generatie van de S-klasse alweer een kleine drie jaar meegaat, heeft Mercedes-Benz besloten om het succesnummer een kleine facelift te geven. Daarmee hoopt de fabrikant de concurrentie van auto’s als de compleet nieuwe BMW 7-serie en de Audi A8 enigszins voor te blijven, al duurt het nog even voor we die kunnen begroeten.

De afgelopen maanden zijn er in Duitsland bij herhaling rijdende prototypes van de S-klasse gespot. Uit spionagefoto’s blijkt dat ons geen schokkende wijzigingen staan te wachten. Echt nieuw zijn de voor- en achterbumper, alsmede nieuwe lenzen voor de koplampunits. Andere aanpassingen betreffen de grill en de nu altijd actieve dagrijverlichting.

Aan het motorenpalet wordt niet tot nauwelijks gesleuteld. Wel kunnen we ergens volgend jaar de S400 Hybrid verwachten. Deze is een aardige concurrent van de Lexus LS 600h.

De S400 Hybrid levert een gecombineerd vermogen van 295 pk, met een koppel van 375 Nm. Daarvoor levert Mercedes een 3,5 liter V6 benzinemotor en een elektromotor. De acceleratie van 0 tot 100 km/u verloopt dankzij deze combinatie in 7,3 seconden, wat gepaard gaat met een brandstofverbruik van slechts 7,9 l/l00 km. De elektromotor krijgt zijn stroom overigens van een lithium-ion accu. Dat heeft Mercedes ertoe gebracht dat het de eerste autofabrikant is met een volumemodel dat is voorzien van deze geavanceerde accu’s. Helaas is het nog even wachten op duidelijke foto’s.