Mercedes en McLaren sluiten op een spectaculaire manier de loopbaan van de SLR af. Dit gevaarte hier is de SLR Stirling Moss, een ultieme cabrio zonder voorruit, dak en zijruiten en met een monsterlijk vermogen van 650 pk!

Het is geen conceptcar of droomstudie, de Mercedes SLR McLaren Stirling Moss komt echt. De kans dat je ‘m op straat tegen gaat komen is uiterst klein, er worden er slechts 75 van gebouwd in de McLaren-fabriek in het Engelse Woking. De speciale uitvoering is een spectaculair afscheid van de SLR, waarvan volgend jaar de productie stopt.

Het brute uiterlijk is bijna onwerkelijk. Voorruit? Niet aanwezig. Zijruiten? Niet aanwezig. Dak? Ook niet. De motorkap lijkt rechtstreeks het interieur in te lopen en slechts twee minuscule windschermpjes zorgen ervoor dat je hoofd er niet afwaait. En wat te denken van de gigantische luchtinlaten in de motorkap en zijkant? De in de bagageruimte opgeborgen panelen dienen als afdekking voor als de spectaculaire Mercedes een keer in de regen geparkeerd staat.

De vormgeving is een knipoog naar de SLR raceauto’s uit de jaren vijftig, waarin de Engelse coureur Stirling Moss vele successen behaalde. De prestaties zijn ook racewagen-waardig, met een topsnelheid van 350 km/u is de Stirling Moss de snelste in productie geproduceerde cabrio. De sprint van 0 tot 100 km/u ‘doet’ de SLR in 3,5 seconden, de V8 compressor is verantwoordelijk voor al dit geweld. De carrosserie is vervaardigd uit koolstofvezel.

Mercedes bouwt de SLR Stirling Moss vanaf juni volgend jaar, nadat de laatste SLR Roadster van de band is gelopen. SLR-bezitters krijgen voorrang bij de inschrijving op de gelimiteerde oplage van de Stirling Moss. Wat het ding moet gaan kosten is helaas nog niet bekend.