Op de Autoshow van Bologna presenteert Tata Motors de ‘nieuwe’ versie van de Indica hatchback, voorzien van schonere motoren. Echt milieuvriendelijk is de Indica Electric.

Importeur Kroymans haalt op dit moment nog geen auto’s van Tata naar Nederland. Dat kan veranderen zodra de voertuigen van schonere motoren zijn voorzien. In Bologna toont Tata Motors de Indica – reeds geïntroduceerd op de Geneva Motor Show 2008 – voorzien van Fiat-motoren. Het gaat om een 1.3 Multijet dieselmotor en een 1.4 16V-benzinemotor. Deze krachtbronnen voldoen aan de Euro IV-emissienorm. Vanaf 2010 zullen de motoren Euro V-gecertificeerd worden.

De hatchback, met geheel nieuw front, ziet er acceptabel uit voor de Europese markt. De vierpersoonsauto is 13,5 cm langer en staat op een vernieuwd platform. De benzinemotor is goed voor 78 pk vermogen en 115 Nm koppel.

De auto wordt in Bologna echter overschaduwd door z’n elektrische broertje, de Indica Electric. Deze wagen, die nog in de testfase is, heeft een 54 pk elektromotor. Daarmee behaalt de auto een top van 120 km/u en worden de eerste 100 km vanuit stilstand afgelegd in 9 sec. De Indica Electric kan maximaal 200 km rijden, waarna de accu’s in 8 uur kunnen worden opgeladen via het stopcontact.

Het Tata Motors European Technical Center nam onlangs een meerderheidsbelang in het Noorse bedrijf Miljo Grenland/Innovasjon, dat technologie ontwikkelt voor elektrische voertuigen. Hierdoor kreeg Tata toegang tot geavanceerde polymeer lithium-ion accu’s, waarvan de Indica Electric is voorzien.

De Tata Indica’s worden in de zomer of het najaar van 2009 in Europa verwacht. De Nederlandse introductie zou eind 2009/begin 2010 kunnen plaatsvinden, aldus een Kroymans woordvoerder in De Telegraaf.