Auto-organisaties BOVAG en RAI Vereniging reageren verrast op de uitlatingen van staatssecretaris Jan Kees de Jager. Deze liet gisteren een proefballonnetje op over mogelijke omvorming van de BPM tot milieubelasting.

In het TV-programma Buitenhof zei De Jager gisteren dat hij wilde onderzoeken of de aanschafbelasting voor auto’s, de BPM, kan worden omgevormd. Hij dacht aan een belasting waarbij bezitters van auto’s minder betalen naarmate hun voertuig minder CO2 uitstoot. Hij gaf aan dit idee te willen onderzoeken met brancheorganisaties als de BOVAG en ANWB.

In een gezamenlijk persbericht delen de BOVAG en RAI de mening van De Jager, dat de BPM-berekening erg ingewikkeld is geworden door recente aanpassingen voor slurp- en roettax. De organisaties vinden het echter te veel van het goede om, in de aanloop naar de kilometerheffing, ook nog eens structuurwijzigingen in de BPM door te voeren. Zij willen volledige afbouw van de BPM.

De brancheorganisaties zijn al met de politiek in gesprek over de vergroening van belastingen. BOVAG en RAI willen nu een duidelijk plan van het ministerie over de autobelastingen op de langere termijn. Daarbij zijn de auto-organisaties voor een langetermijnvisie met een helder afbouwschema van de BPM, dat keuzes laat aan automobilisten.