De Zwitserse tuner Rinspeed komt ieder jaar met een verassende concept naar de Autosalon van Genève. Dit jaar is dat de Squba, een auto die kan rijden, varen en duiken.

In de ‘The spy who loved me’ deed Roger Moore het al eens met een Lotus Esprit: duiken. De Zwitser Frank Rinderknecht, oprichter van Rinspeed, wilde dat ook en bedacht de Squba. Dit keer niet met een Esprit, maar met een aangepaste Elise die voor de gelegenheid geheel werd gestript en dichtgekit.

Ook de motor is eruit gehaald en vervangen door drie elektromotoren, één voor aandrijving op het land en twee voor in het water. Aan de voorkant zitten twee krachtige straalmotoren, met speciale in- en uitlaatkleppen om te kunnen ‘ademen’. De Squba kan daarmee tot tien meter diepte onder water duiken.

De grootste uitdaging was volgens Rinderknecht niet om de auto waterdicht en bestand tegen de onderwaterdruk te maken, maar om de Squba net zo beweeglijk te maken als een vis.

De Rinspeed kun je gewoon het water in rijden en vol laten lopen. Vergeet niet jezelf ‘aan te sluiten’ op de duikflessen waarmee de auto is uitgerust. De Squba haalt onder water een snelheid van 3 km/u, boven water het dubbele.

Bijkomend voordeel van de elektromotoren is dat de Squba geen CO2 uitstoot. Het interieur is zoutwaterbestendig en een speciaal display toont, zowel onder als boven water, de voertuiginformatie. Op de Autosalon van Genève is de Squba in het echt te zien.