In 2007 zijn opnieuw minder personenauto’s gestolen dan voorgaande jaren. Het aantal diefstallen daalde met 7,5 procent. Bovendien is het percentage auto’s dat werd teruggevonden flink toegenomen. Motorfietsen lopen daarentegen steeds meer risico gestolen te worden. Het aantal diefstallen van motorfietsen steeg met elf procent.

Terwijl de algemene trend van voertuigdiefstallen een halvering is ten opzichte van 1995, is het aantal gestolen motorfietsen weer op hetzelfde niveau als in 1995. Afgelopen jaar werden 1.676 motorfietsen ontvreemd. Bijna een kwart hiervan vond in de regio Amsterdam plaats. Rotterdam en Den Haag waren samen eveneens goed voor een kwart van de motordiefstallen. Gemiddeld wordt slechts 26 procent van de ontvreemde motoren teruggevonden.

Het grootste probleem is dat veel van de gestolen motorfietsen worden gedemonteerd. De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit pleit voor twee dringende maatregelen. Enerzijds meer toezicht op de handel in onderdelen en anderzijds het permanent merken van alle onderdelen door middel van mircrodots. Op die manier kan van onderdelen worden vastgesteld of ze van een gestolen motorfiets afkomstig zijn.