Ferrari en McLaren hebben hun nieuwe bolides voor komend seizoen gepresenteerd. De twee Formule 1-teams domineerden het afgelopen seizoen het kampioenschap, niet alleen met hun prestaties op de baan maar zeker ook met het moddergegooi daarbuiten.

Vooral de onthulling van McLaren is interessant, omdat de autosportbond FIA heeft aangekondigd de auto uitvoerig te bestuderen om te controleren of het team wellicht informatie heeft gebruikt die het vorig jaar onrechtmatig van Ferrari heeft verkregen. Halverwege 2007 kwam namelijk aan het licht dat Ferrari-medewerker Nigel Stepney kopietjes van Ferrari-bestanden had doorgespeeld aan McLaren-techneut Mike Coughlan. McLaren kreeg een forse boete voor de spionage en werd uit het constructeurskampioenschap genomen. Tot overmaat van ramp kaapte Ferrari-coureur Kimi Raikkonen in de laatste race van het kampioenschap ook nog eens de rijderstitel voor de neus weg van McLaren-protégé Lewis Hamilton en zijn teamgenoot, regerend kampioen Fernando Alonso.

Komend seizoen wordt het voor McLaren lastiger om bij Ferrari af te kijken. Niet alleen houdt de FIA de renstal in de gaten, het team is bovendien door de uitsluiting in het constructeurskampioenschap veroordeeld tot een plaats aan het andere uiterste in de pitstraat. Op de baan komen de auto’s elkaar ongetwijfeld wel weer gewoon tegen. Al zijn er ook hoge verwachtingen van het BMW-team en kan Alonso wellicht de wederopstanding van Renault inluiden. McLaren en Ferrari hebben in ieder geval alle vertrouwen in het komende seizoen. Al komt het maar weinig voor dat teams bij de presentatie van hun nieuwe auto niet beweren voor het kampioenschap te gaan. Op 16 maart zal de eerste Grand Prix van het seizoen, in Australië, pas echt duidelijk maken wat de verhoudingen zijn.