Een deel van het kabinet Balkenende IV overtreedt de milieuregels die het zelf heeft opgesteld voor het gebruik van dienstauto’s. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Een minister of staatssecretaris mag een dienstauto uitkiezen met een energielabel van de klassen A tot en met D. Onder meer premier Balkenende en de ministers Verhagen, Rouvoet en Verburg zitten hier echter boven.

De Audi A6 diesel van Landbouwminister Verburg (CDA) is zelfs niet voorzien van een roetfilter. Balkenende beschikt over de minst energiezuinige auto van het kabinet, met energielabel G. Hij heeft echter als verzachtende omstandigheid dat zijn BMW 7-Serie uit veiligheidsoverwegingen gepantserd moet zijn. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken beroept zich op zijn zwakke rug. Zonder de comfortabele vering van de Citroën C6 zou een autorit volgens hem een lijdensweg worden. Ook minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat geeft aan de extra beenruimte echt nodig te hebben voor zijn fysieke gesteldheid. Overigens blijft Eurlings met energielabel C wel netjes binnen de afspraken.

Volgens minister Cramer van Milieu overtreden geen van de bewindslieden regels. “Sommigen hebben de dienstauto van hun voorganger overgenomen. Ik ben ervan overtuigd dat hun nieuwe auto wel in de categorie, A, B of C zal vallen.” GroenLinks wil dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer van Cramer weten wanneer de auto’s worden vervangen. In het NOS Journaal gaf minister Rouvoet van Jeugdzaken al aan op zoek te zijn naar een opvolger van zijn Chrysler 300.