In Nederland zijn vorig jaar ruim een half miljoen nieuwe personenauto’s verkocht. Een stijging van 20.000 stuks ten opzichte van het voorgaande jaar. Volkswagen is voor de derde maal op rij marktleider. Het populairste model was de Peugeot 207.

Volkswagen eindigt het jaar weliswaar bovenaan, maar het is lang niet voorgekomen dat een marktleider een marktaandeel van minder dan tien procent had. De automarkt lijkt steeds meer te versplinteren. Opvallend hoge noteringen zijn er bijvoorbeeld voor Dacia en Dodge. In december werden nog relatief veel nieuwe auto’s verkocht. Waar normaal gesproken veel mensen de aanschaf nog even uitstellen tot voorbij de jaarwisseling, vervroegden nu juist veel autokopers hun investering. Door de nieuwe belastingplannen van het kabinet worden veel auto’s namelijk een stuk duurder dit jaar.

De algehele verwachting is dat de stijgende lijn niet lang zal duren. Vooral door de nieuwe belastingmaatregelen is het onwaarschijnlijk dat er komend jaar meer auto’s verkocht zullen worden dan de afgelopen periode. Brancheorganisatie BOVAG en RAI voorspellen een totaal van 487.000 nieuwe personenauto’s voor 2008. Naast de fiscale regels, speelt bij deze daling ook het vermoeden een rol dat de economie zich minder positief zal ontwikkelen, het besteedbaar inkomen zal stagneren en het consumentenvertrouwen licht zal afnemen.