Bijna twintig procent van de in Nederland nieuw verkochte auto´s wordt met een automatische transmissie besteld. Dat blijkt uit een analyse van RDC, dat de gegevens analyseerde van de 300.328 auto´s die in de eerste zes maanden van dit jaar op kenteken zijn gezet. RDC is de grootste informatiseerder op het gebied van mobiliteit.

Van de ruim 300.000 auto´s hebben er 58.688 een automaat. De trend dat steeds meer mensen van zelf schakelen af zien, zette enige jaren geleden in. In 1999 waren automaten goed voor tien procent van nieuwe wagenpark. In 2003 was dat al ruim vijftien procent.

In een reactie zegt woordvoerder Paul de Waal van BOVAG: “Er is altijd latent een grote vraag geweest. Mensen vinden het prettig. Maar de nadelen wogen lange tijd niet op tegen de voordelen. Zo waren automaten tien jaar geleden nog relatief duur, hield de techniek niet over en verbruikten automaten meer brandstof dan dezelfde auto´s met een handbak. De techniek is inmiddels sterk verbeterd, in sommige automaten wordt nu Formule-1 techniek toegepast. Dat soort automaten zijn zelfs heel sportief.”

Debet aan de grotere populariteit zijn verder het sterk toegenomen aanbod en de gedaalde meerprijzen. Buiten de verbeterde techniek en het aangenamere kostenplaatje, helpt de opmars van hybride-auto’s de automaat ook een handje. De populairste hybride-auto’s, de Honda Civic Hybrid en de Toyota Prius, hebben standaard een automatische bak. Tenslotte spelen de vergrijzing en het toenemend aantal files in Nederland een rol. “Veel oudere mensen rijden nu eenmaal liever een automaat. En in de file is een automaat zeer comfortabel.”