Volgens het internationele kennisinstituut Clingendael krijgt de wereld in 2010 te maken met grote olietekorten. Als gevolg hiervan zullen de prijzen van een vat olie hevig gaan fluctueren.

In de Oil turbulence in the next decade staat beschreven dat we niet in 2015, zoals eerder verwacht, maar in 2010 al te maken krijgen met een groot olietekort. De bodemprijs van een vat olie stijgt naar 110 dollar, het instituut verwacht pieken van meer dan 200 dollar. “Als er geen actie wordt ondernomen, zal het energiesysteem op zijn grondvesten schudden”, zo staat in het rapport te lezen.

Volgens Clingendael krijgt de wereld te maken met ‘een periode van substantiële vraagverstoring’. In 2030 zou het tekort elf tot achttien miljoen vaten bedragen, ongeveer tweederde van de dagelijkse consumptie in de Verenigde Staten.

De tekorten worden vooral veroorzaakt door problemen met de delving. Er is voldoende olie onder de grond maar door verschillende factoren is er de afgelopen jaren te weinig geïnvesteerd in nieuwe projecten. Ook is er een schaarste aan goed gekwalificeerd personeel.

Een gevaarlijk randprobleem is dat er militaire conflicten kunnen ontstaan in zwakke Afrikaanse olielanden als Nigeria. Met name tussen grootgebruikers als China en de Verenigde Staten kunnen politieke spanningen ontstaan, zo staat in de Volkskrant.