Hybrideauto’s zijn immens populair. Dat kan bijna niemand zijn ontgaan, maar nu wordt het ook gestaafd met cijfers door de autobranche. In een half jaar tijd is het marktaandeel van auto’s met een combinatie van een verbrandings- en elektromotor verviervoudigd.

Van alle nieuwe auto’s beschikt nu twee procent over een hybride aandrijving. Dat blijkt uit de cijfers van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG. De forse groei is vooral te danken aan het nieuwe fiscale regime, waarbij de hybride modellen in aanmerking komen voor de lagere bijtelling van 14 procent. Meer dan de helft van de verkochte hybride auto’s is dan ook een lease-auto.

Dieselmodellen hebben voor het eerst in jaren marktaandeel moeten inleveren. Eind juni 2008 was net iets meer dan een kwart van de nieuwe auto’s met een dieselmotor uitgerust, terwijl het marktaandeel een half jaar eerder nog 28,7 procent bedroeg. Vooral in het segment van de middenklassers wordt weer vaker voor benzinemotoren gekozen.

LPG kruipt ondertussen weer uit het dal. Door de hoge prijzen van benzine en diesel kiezen meer automobilisten voor een auto op gas. Niet alleen is het aantal nieuwe LPG-auto’s gestegen, ook het aantal mensen dat een LPG-installatie achteraf laat inbouwen neemt toe.