Navigatieapparatuur – of beter, het blinde vertrouwen erin – is een veel voorkomende oorzaak van verkeersongevallen. In Groot-Brittannië zijn hierdoor reeds zo’n 300.000 automobilisten gecrasht. Dat schrijft de Britse Krant de Mirror.

In het Verenigd Koninkrijk heeft meer dan de helft van de automobilisten een navigatiesysteem. Op verzoek van de Mirror deed verzekeringmaatschappij Direct Line onderzoek naar de relatie tussen het gebruik van navigatieapparatuur en ongelukken in het verkeer. Eén op de vijftig ondervraagden gaven te kennen dat het volgen van hun apparaat een ongeval of een bijna-ongeluk veroorzaakte.

Het blijkt dat veel autorijders hun tomtom blindelings volgen. Tien procent van de navigatie-bezitters geeft aan een gevaarlijke afslag te nemen wanneer het apparaat hen die kant opstuurt. Een kwart van de automobilisten rijdt een weg in waar dat verboden is.

Cary Cooper, hoogleraar in de psychologie, reageert: “Wanneer je de foto’s ziet van een truck die met een kraan uit de sloot wordt getild, is het moeilijk te begrijpen waarom bestuurders hun navigatie volgen zelfs wanneer deze de weg duidelijk verkeerd aangeeft.” Hij ziet de oorzaak als het niet willen nemen van de controle en de verantwoordelijkheid voor het rijden. “Ze geven de fout pas toe als ze uit een kanaal gevist worden.”

Het onderzoek laat ook zien dat de navigatieaanwijzingen een derde van de respondenten in verwarring brengt. Ze twijfelen of maken een onverwachte manoeuvre temidden van druk verkeer. Direct Line geeft enkele handige tips om veiliger om te gaan met navigatieapparatuur:

  • schaf alleen navigatieapparatuur aan die wordt aanbevolen in veiligheidsonderzoek
  • plaats het apparaat zodanig dat het uitzicht op het verkeer niet wordt belemmert
  • stel het apparaat in vóór vertrek
  • vertrouw op je gezonde verstand in plaats van alleen het navigatiesysteem
  • indien de tomtom een instructie geeft die andere weggebruikers in gevaar brengt, negeer deze instructie dan