De Belastingdienst zal de komende maanden de grensovergangen in de gaten gaan houden. Niet om drugskoeriers of wapenhandelaren te onderscheppen, maar om te controleren of mensen met een auto van de zaak deze niet onrechtmatig voor privédoeleinden gebruiken.

De fiscus scant al een tijdje kentekens op parkeerplaatsen bij drukbezochte locaties en evenementen. Dit jaar heeft dat al voor 12,6 miljoen euro aan naheffingen en boetes opgeleverd. Bijna 4.000 leaserijders zijn tegen de lamp gelopen.

De overtreders hadden bij de belastingdienst aangegeven minder dan 500 privékilometers per jaar met de auto te rijden. Als dat het geval is, houdt de werkgever minder loonheffing in. Ongeveer tien procent van de 2,3 miljoen leaserijders in Nederland hebben een dergelijke verklaring afgelegd. Uit onderzoek van de Belastingdienst is echter gebleken dat de kilometergrens vaak wordt overschreden. Daarom is de dienst begonnen met de controles om zakelijke rijders die oneigenlijk gebruik maken van de regeling te bestraffen.