De Franse president Nicolas Sarkozy heeft met de Duitse bondskanselier Angela Merkel eindelijk een akkoord bereikt over de CO2-kwestie. Na maandenlang verzet stemt Duitsland eindelijk in met het voorstel om de gemiddelde uitstoot van auto’s in 2012 terug te dringen naar 120 g/km.

Sarkozy en Merkel hebben tijdens een overleg in het Zuid Duitse Straubling overeenstemming bereikt over het CO2-voorstel van de EU lidstaten. “We hebben een belangrijke doorbraak bereikt”, aldus Merkel. Voorwaarde daarbij is wel dat de regeling voor bestaande modellen gefaseerd wordt ingevoerd.

Duitsland heeft zich maandenlang verzet tegen het voorstel, omdat Duitse autofabrikanten met hun grote modellen moeilijk aan de 120 g/km-eis kunnen voldoen. Met name Porsche en Mercedes zouden dan benadeeld worden door de CO2-boetes die ze dan opgelegd krijgen. Franse en Italiaanse fabrikanten hebben over het algemeen kleinere modellen in hun gamma.

De eerdere voorstellen van Duitsland om de CO2-uitstoot gefaseerd terug te brengen hebben het dus niet gehaald. Het bakzeil van Merkel is dan ook opvallend te noemen. Ze wil er meteen vaart achter zetten en geeft aan dat het voorstel voor het eind van het jaar door het Europees Parlement goedgekeurd moet worden.