De Hyundai Grandeur is van alle auto’s het minst waardevast, met een afschrijving van 74,5 procent van de nieuwprijs na drie en een half jaar en 100.000 kilometer. De Toyota Aygo behoudt z’n waarde het best, zo blijkt uit een overzicht van Autotelex in opdracht van het vaktijdschrift Automotive.

Grote dure auto’s van merken met een slechte reputatie schrijven het meest af, ongeacht de kwaliteit van het model. De verwachte afschrijving is afhankelijk van de populariteit, levensfase en geschiedenis van het merk/model. Over het algemeen schrijven kleine en zuinige auto’s het minst af. Autotelex stelde een top vijftien samen van modellen met de meeste en minste afschrijving per juni 2008.

Van alle auto’s die op dit moment nieuw in Nederland verkrijgbaar zijn heeft de Hyundai Grandeur het meeste waardeverlies. Hij wordt gevolgd door de Cadillac STS, Jaguar XJ, Cadillac CTS, Jaguar X-Type, Volkswagen Pheaton, SsangYong Rodius en Renault Vel Satis. Deze auto’s zijn na drie en een half jaar en 100.000 kilometer meer dan 72 procent van de nieuwprijs kwijt. Een opvallende auto in dit lijstje is verder de Peugeot 1007.

Bovenaan de lijst vinden we voornamelijk kleine auto’s. De Toyota Aygo schrijft slechts 54 procent af, maar de Fiat 500, Citroën C1, Peugeot 107, Mini Clubman en Cooper en Toyota’s Verso en Yaris zitten daar niet ver vanaf. Ook de Honda Civic Hybrid en Toyota Prius vinden we in de top vijftien, net als de populaire Nissan Qashqai die dankzij z’n lange levertijden een hoge restwaarde heeft.