Geld om een stand te betalen op de Autosalon van Genève heeft het noodlijdende Italiaanse designhuis Bertone niet, maar op een feestje elders in de stad is toch een nieuwe conceptcar onthuld: de B.A.T. 11.

Bezoekers van de Autosalon van Genève kunnen tevergeefs uitkijken naar de stand van Bertone, want die is er niet. Voor het eerst in meer dan vijftig jaar moet het designhuis de Zwitserse Salon missen vanwege financiële problemen. Om toch de al eerder beloofde conceptcar te kunnen laten zien, wendde het bedrijf zich tot de Auto Design Night, een evenement voor auto-ontwerpers.

Daar trok designdirecteur David Walkie het doek af van de Alfa Romeo B.A.T. 11, de opvolger van de in de jaren ’50 gepresenteerde aerodynamische proefballonnen B.A.T. 5, 7 en 9. Het conceptmodel heeft geen motor, en slechts een eenvoudig dashboard. Ontwerper Valery Mueller hoopt op de Autosalon van Parijs in oktober de productieversie te kunnen laten zien. Die zou dan op het platform van de Maserati GranTurismo moeten staan.

Of het zover komt is nog maar de vraag, en dat ligt niet alleen aan het futuristische uiterlijk van deze conceptcar. Bertone gaat momenteel gebukt onder financiële problemen en familieruzies tussen de nazaten van wijlen Giovanni Bertone. Het ontbreken van opdrachten breekt het bedrijf al jaren op. Meer dan de helft van het personeel van Carrozzeria Bertone is ondergebracht bij Pininfarina, waar de fabrieken op dit moment wél op volle toeren draaien.