Het kabinet heeft twee nieuwe maatregelen aangekondigd voor automobilisten die zich in het verkeer misdragen. Zij worden verplicht een cursus te volgen. Bij onvoldoende medewerking wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Het gaat om twee groepen automobilisten. Als eerste zijn dat degenen die willens en wetens de verkeersregels overtreden en daarbij een risico vormen voor zichzelf of andere verkeersdeelnemers. Voorbeelden zijn bestuurders die herhaaldelijk bumperkleven, rechts inhalen of de snelheidslimiet sterk overschrijden.

De tweede groep betreft jeugdige, beginnende automobilisten met alcohol op. Voor hen wordt de bestaande educatieve maatregel (voor autorijders met een hoog promillage alcohol) uitgebreid met een ‘lichte educatieve maatregel alcohol’. Deze kan al worden opgelegd bij een lagere hoeveelheid alcohol.

Een educatieve maatregel is een verplicht te volgen cursus voor automobilisten die reeds eerder zijn beboet. In de cursus worden concrete verkeerssituaties besproken. De bestuurder wordt gewezen op de consequenties van zijn of haar gedrag. Het doel is om zowel de kennis als de houding van de automobilist te verbeteren.

De kosten moeten door de bestuurder zelf worden betaald. Werkt de cursist niet of onvoldoende mee, dan wordt het rijbewijs alnog ongeldig verklaard. Een educatieve maatregel wordt opgelegd vanuit het administratieve recht. De gebruikelijke boete, die onder het strafrecht valt, wordt daarnaast ook opgelegd.

De ministerraad heeft inmiddels ingestemd met dit voorstel van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Het wordt nu voor behandeling naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. De maatregelen zullen waarschijnlijk na de zomer ingaan.