De Nederlandse Mazda-ontwerper Laurens van den Acker staat sinds twee jaar aan het hoofd van de Mazda designstudio’s in Japan. Autokopen.nl sprak exclusief met hem op de Autosalon van Genève.

Het eerste ontwerp van de hand van de Nederlander is de spectaculaire conceptcar Taiki, die vorig jaar in Tokyo onthuld werd. De nieuwe Mazda 6 SportBreak is het eerste productiemodel dat onder zijn verantwoordelijk op de markt komt.

Hij houdt zich op dit moment bezig met de nieuwe MX-5 en de volgende generatie van de RX-8. De huidige styling van Mazda in deze modellen blijft behouden, maar Van den Acker wil deze bijsturen in de richting van meer sportiviteit. Hiermee moet het imago van Mazda ‘dynamischer en atletischer’ worden. Zijn ontwerpfilosofie omschrijft hij als ‘joy of motion’ en ‘hope for beauty’.

De ontwerper laat zich inspireren door bewegingen in de natuur, dat blijkt uit de Taiki, waarin geen enkele lijn stil lijkt te staan. Verder geeft hij aan dat alle Mazda-modellen lichter worden, te beginnen met de Mazda 6 en 2. De 2 is 100 kilo lichter dan de vorige generatie. “Dat scheelt met de 250 kilo zwaardere Peugeot 207 een vader, een moeder, twee kinderen en een hond”, aldus Van den Acker. Het lagere gewicht heeft een gunstig gevolg voor het verbruik en de duurzaamheid, zonder dat het de driveability beïnvloedt. “Er bestaat geen conflict tussen duurzaamheid, brandstofgebruik en rijgedrag.”

Mazda 2
De wereldprimeur van Mazda op de Salon van Genève is de driedeurs 2. Met een vanafprijs van 13.195 euro is dit meteen de goedkoopste Mazda die in Nederland verkrijgbaar is. Er komen GT-M versies, die ook in Genève aanwezig zijn. De Mazda 2 driedeurs staat eind mei bij de dealer, de GT-M volgt een maand later.