2007 was een topjaar voor het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In totaal inde de politie 550 miljoen euro aan boetes. Een record, en dat terwijl morgen als ‘beloning’ de boetes met gemiddeld twintig procent stijgen.

In totaal werden ruim 12 miljoen boetes uitgeschreven, waarvan 9,7 miljoen voor te hard rijden. In 2007 zijn dan ook een record aantal automobilisten op de bon geslingerd voor snelheidsovertredingen, tien procent meer dan een jaar eerder.

Het grootste aandeel in de boetepot werd gedaan door de KLPD, die 3,5 miljoen bekeuringen uitschreef. Flitsers langs de snelweg leverden een groot aandeel. Korps Amsterdam Amstelland schreef 1,2 miljoen bekeuringen uit, en ‘Rotterdam Rijnmond’ was ook lekker bezig met 650.000 bekeuringen. Met name foutparkeerders moesten het ontgelden, er werden in Rotterdam en omstreken twee keer zoveel parkeerboetes uitgeschreven als in andere regio’s.

Het eind is nog niet in zicht, waarschijnlijk wordt 2008 opnieuw een topjaar voor het CJIB. Vanaf morgen worden boetes gemiddeld twintig procent duurder, waardoor een bekeuring voor niet-handsfree bellen bijvoorbeeld stijgt van 130 naar 150 euro.