De voorzieningenrechter heeft de bezwaren van brancheverenigingen BOVAG en RAI verworpen, dus niets staat de invoering van fijnstoftax nog in de weg. Vanaf morgen zullen vele grote dieselauto’s flink duurder worden.

BOVAG en RAI hadden de rechtszaak tegen de regering aangespannen omdat de invoering van de fijnstoftax in strijd zou zijn met de Europese regels. Bovendien zouden vele auto’s onverkoopbaar worden, terwijl ze gewoon aan de Europese milieueisen voldoen. De rechter oordeelde vandaag echter anders.

Uiteraard zijn de Bovag en RAI niet tevreden met de uitspraak. Een woordvoerder van de Bovag noemde het oordeel van de rechter ‘teleurstellend’. Het feit dat Nederland zo ver vooruit wil lopen met milieumaatregelen vindt de organisatie ‘merkwaardig’. Bovag en RAI beraden zich op hoger beroep.

De fijnstoftax wordt verdisconteerd in de BPM en houdt in dat modellen die 0 mg/km uitstoten 900 euro goedkoper worden, en alle auto’s die meer dan 5 mg/km uitstoten worden minimaal 100 euro duurder. In sommige gevallen kan de ‘boete’ oplopen tot meer dan 10.000 euro. Deze roettoeslag staat los van de slurptax die in februari is ingevoerd.