Steeds meer beursanalisten en oliespeculanten gaan ervan uit dat de prijs van een vat olie aan het einde van het jaar op 200 dollar ligt. In dat geval stijgt de benzineprijs in Nederland naar 2 euro per liter.

Paul van Selms van United Consumers zegt in De Telegraaf: “Als de overheid niets doet aan de accijnzen dan zou de benzine aan het einde van het jaar wel eens 2 euro kunnen kosten”. Veel beursanalisten en beleggers verwachten dat de prijs van olie de komende maanden explosief zal stijgen.

Het blijkt onder andere uit het toenemend aantal beleggers dat speculeert op de groei van de olieprijs. Goed nieuws voor de beursgangers, maar voor de gewone consument valt er weinig winst te behalen. Niet alleen de benzineprijs krijgt een boost, ook diesel en gas gaan meer kosten. Mensen zonder auto zien ook de gasrekening stijgen de komende maanden.

Op dit moment ligt de prijs voor een vat olie op 130 dollar. Automobilisten die de afgelopen dagen aan de pomp stonden zagen dat de prijs voor een liter benzine op 1,63 staat, een absoluut record. Helaas is het einde voorlopig dus nog niet in zicht.