De RDW heeft z’n systeem opgeschoond en kwam daarbij tot de conclusie dat 270.000 voertuigen verkeerd in het systeem staan. De organisatie weet niet of de auto’s nog rondrijden of wie de eventuele eigenaar is.

Tienduizenden automobilisten krijgen een brief met het verzoek of de laatst bekende rechtmatige eigenaar zich wil melden. De 270.000 auto’s zijn allemaal voor 1995 gebouwd en kwamen boven water omdat er al dertien jaar geen wegenbelasting was betaald. Bovendien hebben de ‘spookvoertuigen’ geen verzekering, zijn ze nooit APK-gekeurd en boetes nooit betaald.

De RDW kan niet met zekerheid zeggen of de voertuigen nog rondrijden, ze kunnen ook al gesloopt zijn of geëxporteerd. De schatting is dat ongeveer 12.000 van deze auto’s nog daadwerkelijk rond rijden in Nederland. De reden van de ‘fout’ is dat de kentekenadministratie voor 1995 veel minder zorgvuldig was.

Dat blijkt ook uit het feit dat honderden van de voertuigen op naam stonden van mensen die de auto nooit in bezit hebben gehad. Op 1 januari 2009 gooit de RDW alle voertuigen uit het systeem, mits de eigenaren zich melden. Het is niet bekend of ze nog een naheffing krijgen.