Uit de cijfers van het International Transport Forum blijkt dat Nederland het op twee na veiligste land is op het gebied van verkeer. Alleen Japan en IJsland kennen minder verkeersdoden per miljoen inwoners. In de 44 landen die bij de organisatie zijn aangesloten vielen in 2007 in totaal 150.000 verkeersdoden, waarvan 791 in Nederland.

Japan is het veiligste land, met 45 verkeersdoden per miljoen inwoners. Ook IJsland, Nederland en Noorwegen bleven in 2007 onder de grens van vijftig slachtoffers. “Als alle landen zo zouden presteren als deze landen, worden meer dan 80.000 levens gespaard”, zegt Jack Short, secretaris-generaal van het International Transport Forum. “Het is frustrerend om te zien dat algemeen bekend is op welke manier het aantal slachtoffers kan worden teruggebracht, maar dat dat in veel landen nog niet gebeurt.”

In Centraal- en Oost-Europa groeit het aantal verkeerdoden zelfs flink. Dit heeft te maken met de snelle groei van het verkeer, maar geeft volgens Short ook het gebrek aan politieke daadkracht aan. In West-Europa nam het aantal slachtoffers met 1,2 procent af. Dat is echter de kleinste daling in vijf jaar. Wereldwijd raakten in 2007 zes miljoen mensen gewond in het verkeer.