Europa wil autofabrikanten helpen

De Europese Commissie heeft gisteren het reddingsplan gepresenteerd voor de Europese economie. Van de in totaal 200 miljard euro gaat er vijf miljard naar de auto-industrie. Het plan moet volgende maand goed gekeurd worden, zo meldt Automotive Online.

Vijf miljard euro wil de Europese Unie reserveren om de autofabrikanten te helpen. Dit geld is gereserveerd voor de ontwikkeling van ‘groene’ auto’s. Ook moeten overheden de verkoop van dit soort modellen stimuleren, onder andere door het verlagen van wegenbelasting en aanschafbelasting. Op deze manier wordt de aanschaf en het bezit van groene auto’s aantrekkelijker.

Verder wil Europa het mogelijk maken voor autofabrikanten om goedkope leningen af te sluiten bij de Europese investeringsbank. Een woordvoerder van de ACEA, de Europese vereniging van autofabrikanten, noemt de financiële steun een ‘welkome eerste stap’ maar benadrukt dat hij hoopt dat de EU zich daadwerkelijk zal inzetten om deze belangrijke industrie te helpen.

De Cecra, een Europese organisatie voor autobedrijven, is minder te spreken over het voorstel. Zij zien het liefst dat de gehele automotive-industrie wordt geholpen, inclusief de kleine garages die amper het hoofd boven water kunnen houden.