Leaseplan vraagt Nederlandse overheid om hulp

Autoleasebedrijf Leaseplan heeft minister Bos van Financiën om hulp gevraagd. Het bedrijf wil gebruik maken van een speciale garantieregeling die de minister vorige maand in het leven heeft geroepen.

Leaseplan doet een beroep op de speciale garantieregeling waarbij de overheid garant staat voor leningen die het bedrijf aangaat. Op deze manier kan Leaseplan nieuwe leningen afsluiten, wat nu erg lastig is omdat banken hoge voorwaarden stellen aan bedrijven die een krediet aanvragen.

Leaseplan kan aanspraak maken op het fonds van 200 miljard euro omdat het bedrijf een banklicentie heeft. Maximaal vijftien miljard euro uit het potje van Bos heeft het leasebedrijf nodig. De aanvraag komt voort uit de teruglopende leasemarkt, volgens Leaseplan in sommige landen tot wel 25 procent. Het Ministerie van Financiën buigt zich de komende dagen over de aanvraag.

Leaseplan is het grootste autoleasebedrijf ter wereld met 1,3 miljoen auto’s wereldwijd. In Nederland werken er zo’n 700 mensen en beheert het bedrijf 126.000 auto’s. Op dit moment is Leaseplan in handen van Volkswagen en twee Arabische staatsfondsen.