Mazda gunt de autoshow van Bologna de primeur van de nieuwe 3 hatchback. Het merk geeft nu de eerste foto’s vrij van het model, een week nadat de sedan-versie zijn debuut beleefde op de autoshow van Los Angeles.

Voor de Europese markt de is de hatchback veel belangrijker, Europeanen rijden in dit segment het liefst in een auto ‘zonder kont’. Waar de vorige 3 een ware revolutie qua design was ten opzichte van zijn wat duffe voorganger 323, is de nieuwe een logisch vervolg de op de huidige. De grote lijnen zijn bewaard gebleven en dat is beslist geen schande.

Mazda heeft veel aandacht besteed aan gewichts- en verbruiksreductie, het merk streeft met de 3 naar de beste aerodynamica in z’n klasse. Of dat daadwerkelijk gelukt is vermeldt het persbericht helaas niet. Een aardige primeur is de productietechniek van de katalysator, dankzij de zogenaamde enkele nanotechnologie hoeft er minder gebruik te worden gemaakt van schaarse grondstoffen als palladium.

Op de Europese markt komen er vier motoren beschikbaar voor de nieuwe 3. De 1.6 (105 pk) en 2.0 (150 pk) benzinekrachtbronnen kennen we al uit de huidige 3. Ook de 1.6 CiTD blijft maar de 2.2 dieselmotor, die onlangs debuteerde in de Mazda 6, is nieuw. Hij komt er in twee vermogensvarianten, met 150 of 185 pk. De nieuwe 3 maakt z’n debuut op de Autoshow van Bologna die begin december van start gaat. Voor het noemen van prijzen is het nog te vroeg.