De Mazda Kaan heeft de vijfde editie van de Design Challenge gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks op de Los Angeles Auto Show uitgereikt aan het meest opzienbarende conceptmodel. De elektrisch aangedreven Kaan werd geroemd vanwege de verregaande integratie van innovatie en technologie in een uniek ontwerp.

De Mazda Kaan is gecreëerd door het designteam van Mazda North American Operations (MNAO) onder leiding van Jacques Flynn en Carlos Salaff. Uitgangspunt was dat de auto in 2025 deel zou kunnen namen aan races voor elektrische voertuigen. De ontwerpers verwachten dat auto’s tegen die tijd beschikken over een systeem dan stroom haalt uit het wegdek. Mazda heeft al patent aangevraagd op een speciaal soort banden die de stroom van het wegdek naar de auto transporteren.

Tussen de elektrisch aangedreven wielen heeft Mazda een cockpitachtige capsule geplaatst, waar de bestuurder veilig zijn werk kan doen. De emissieloze Kaan moet in staat zijn tot een topsnelheid van 400 kilometer per uur. Mazda voorziet dat teamgenoten elkaar kunnen helpen door net als wielrenners in pelotonvorm te rijden. Dit levert het meeste rendement op qua vermogen en aerodynamica.