De rechtbank in Hannover heeft Porsche in het ongelijk gesteld in een rechtszaak over de zogenaamde Volkswagen-wet. Deze wet geeft de deelstaat Nedersaksen een vetorecht bij belangrijke beslissingen, zelfs wanneer Porsche 75 procent van de aandelen in handen heeft.

Porsche voelt zich in de overname van Volkswagen belemmerd door de Volkswagen-wet. Deze regel houdt in dat de deelstaat Nedersaksen, die 20,3 procent van de Volkswagen-aandelen in handen heeft, een vetorecht heeft bij belangrijke beslissingen zoals fabriekssluitingen. Porsche kan op deze manier nooit de controle over Volkswagen krijgen, zelfs niet wanneer het sportautomerk volgend jaar zijn aandeel uitbreidt naar 75 procent.

Porsche toog naar de rechter om de wet aan te vechten, maar de (Nedersaksische) rechter oordeelde dat het vetorecht mag blijven bestaan. Uiteraard waren de deelstaat en Volkswagen blij met de uitspraak maar Porsche heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan.

De Europese Commissie heeft Duitsland al eerder op de vingers getikt over de Volkswagen-wet. Het land paste de wet daarna aan maar het vetorecht bleef bestaan. Duitsland wil Volkswagen op deze manier beschermen tegen vijandige (buitenlandse) overnames. Europa heeft al gedreigd met stappen als Duitsland niet binnen enkele maanden het vetorecht van Nedersaksen laat vallen.