ESP voor vijfde ster EuroNCAP

Auto’s moeten volgend jaar zijn uitgerust met ESP om nog in aanmerking te komen voor de begeerde vijf sterren van EuroNCAP. Het crashinstituut kondigde eerder al aan strengere eisen te gaan stellen omdat het tegenwoordig eerder opvallend is als een auto niet de maximale score haalt dan wel. Het nieuwe systeem, dat in februari wordt ingevoerd, moet weer voor meer onderscheid zorgen.

Een van de nieuwe veiligheidsaspecten waarop gelet zal worden is de aanwezigheid van een elektronisch stabiliteitsprogramma. Door experts wordt ESP wel eens de belangrijkste uitvinding op het gebied van voertuigveiligheid genoemd sinds de autogordel. Toch is een dergelijk systeem nog lang niet op alle auto’s aanwezig. Wel in de hogere prijsklassen, maar in het compacte segment laten fabrikanten ESP nog regelmatig achterwege, vaak onder het mom van kostenbesparing.

EuroNCAP wil in navolging van het beleid van de Europese Unie de fabrikanten stimuleren om ESP toch standaard op alle modellen te leveren. Om de maximale vijf sterren voor een auto te kunnen halen in de botsproeven van het instituut moet minimaal 85 procent van het gamma van het merk voorzien zijn van ESP. In 2010 wordt de norm gelegd op negentig procent en nog een jaar later moet een merk zelfs 95 procent van de modellen leveren met ESP om nog goede sier te kunnen maken met de botsresultaten.