Test navigatiesysteem

Mercedes Comand APS is het beste ingebouwde navigatiesysteem volgens een recent onderzoek van het Duitse tijdschrift Autobild. Het testteam roemt de eenvoudige bediening, de snelle routeberekening en het heldere scherm.

Het Duitse tijdschrift Autobild testte veertien ingebouwde navigatiesystemen van (voornamelijk) Duitse merken. Mercedes levert volgens het tijdschrift het beste navigatiesysteem, het Comand APS in de C Klasse. Autobild roemt de intuïtieve bediening, de vele invoermogelijkheden, de mogelijkheid tot spraak- en stuurbediening, de snelle en correcte berekening van de route en de snelle herberekening wanneer je verkeerd rijdt.

Volkswagen en Skoda delen de tweede plaats met de RNS 510 uit de Passat CC en de Columbus uit de Octavia. Niet zo vreemd, want de twee systemen zijn precies hetzelfde maar in de Skoda is het veel goedkoper. Het Lexus DVD navigatiesysteem uit de IS eindigt als vierde, maar is met een aanschafprijs van ruim 5.000 euro (in Nederland) behoorlijk aan de prijs.

Als laatste eindigen de basisnavigatiesystemen van Audi en BMW. Met name de MMI Basic Plus in de Audi A4 is volgens Autobild verouderd en te duur. De duurdere versies van deze systemen scoren beter in de test, die een uitvoerige route van vijfhonderd kilometer lengte bevatte.