Rechter verbiedt fijnstoftaks

De in april ingevoerde fijnstoftaks moet op last van de rechter binnen vier weken verdwijnen. Bovag en RAI zijn in hoger beroep tegen de staat door het gerechtshof in Den Haag gelijkgesteld met betrekking tot de invoering van de fijnstoftaks.

De rechter stelt dat het Nederlandse beleid in strijd is met de Europese regels en daarom moet minister Wouter Bos binnen vier weken de maatregel intrekken. De fijnstoftaks houdt in dat voor dieselauto’s die relatief veel roet uitstoten een extra belasting betaald moet worden. Voor een auto die aan de Euro4-uitlaatgasnorm voldoet moest de koper 4.100 euro ‘boete’ betalen.

Uiteraard zijn Bovag en de RAI-vereniging blij met de uitspraak: “Vanzelfsprekend is dit een zeer belangrijke beslissing van het gerechtshof. Hiermee wordt aangetoond dat afwijken van Europese regels door de Nederlandse overheid met betrekking tot de technische eisen die worden gesteld aan de typegoedkeuring van motorvoertuigen niet mag”, aldus Peter Janssen, directeur RAI Vereniging.

Koos Burgman, algemeen directeur van de Bovag, vult aan: “Wettelijke verplichtingen in afwijking van Europese regelgeving kunnen nu niet meer. Daarnaast erkent de uitspraak dat enkele van onze leden ernstig door de maatregel zijn getroffen en dat de verkoop van dieselauto’s zonder roetfilter feitelijk onmogelijk werd gemaakt.” De branche-organisaties gaan met het Ministerie van Financiën bekijken hoe de nu ontstane situatie het beste kan worden afgehandeld.