Autoverkopen augustus 2008

Ook in augustus zijn er minder nieuwe personenauto’s verkocht dan in dezelfde maand een jaar geleden. Met 39.746 nieuwe registraties bleef vorige maand 3,8 procent achter op augustus 2007, toen er nog 41.303 auto’s op kenteken werden gezet.

Dankzij de goede start van het jaar staat de teller over het hele jaar gezien echter nog in de plus. In totaal zijn er dit jaar 1,2 procent meer auto’s verkocht dan in dezelfde periode in 2007. Het is de vraag hoe lang de markt dat nog vast kan houden. Analisten verwachten weinig goeds van de resterende maanden. Het consumentenvertrouwen zit in een dal en er staan voorlopig geen belangrijke volumemodellen op de agenda. De nieuwe Volkswagen Golf verschijnt bijvoorbeeld pas in oktober en de nieuwe Renault Mégane wordt niet voor december verwacht. Bijkomend probleem voor de dealers is dat er steeds meer kleinere auto’s worden verkocht en ze daar minder marge op verdienen.

In augustus was Toyota het best verkochte merk. Met 3.666 registraties bleef het Japanse merk Volkswagen nipt voor. De Duitsers verkochten 3.577 nieuwe auto’s. Volkswagen liep wel uit op Opel, dat 3.368 auto’s verkocht in augustus, en staat daardoor nog ruimer op kop in de ranglijst over heel 2008. Volkswagen heeft een totaal van 33.527 stuks en Opel staat op 32.159. Voor beide merken is dat aanzienlijk minder dan ze in 2007 realiseerden. Ford en Peugeot, die op de derde en vierde plaats staan, zijn er dit jaar wel in geslaagd meer auto’s te verkopen.