Dagrijverlichting verplicht

In de Europese Unie moeten nieuwe automodellen vanaf 2011 zijn voorzien van speciale dagverlichting. Dat heeft de Europese Commissie gisteren aangekondigd. De extra daglichtlampen moeten auto’s overdag beter zichtbaar maken.

De Europese Commissie wilde aanvankelijk het rijden met dimlicht overdag verplicht stellen, maar zag daar eind december vorig jaar van af, omdat motorrijders dan niet meer genoeg zouden opvallen. Dat bezwaar gaat niet op voor de nieuwe dagrijverlichting, die naast het dimlicht zal worden geplaatst. Doordat de speciale lampen zuiniger in gebruik zijn, wordt het milieu minder belast.

De dagrijverlichting wordt ingeschakeld zodra de motor wordt gestart en gaat weer uit als de bestuurder het gewone licht aan doet bij duister of regen, of als de motor weer wordt afgezet. De verplichting geldt uitsluitend voor volledig nieuwe automodellen. Nieuwe exemplaren van een bestaand model hoeven niet te worden aangepast. Fabrikanten van vrachtauto’s en bussen krijgen langer de tijd om hun modellen te voorzien van daglichtlampen. Voor hen gaat de verplichting medio 2012 in.