Het wegverkeer ligt goed op koers om de emissiedoelen voor 2020 te halen. De landbouw en de gebouwde omgeving lopen daarentegen ver achter. Dat meldt De Telegraaf op basis van een tussenrapportage van het project Schoon en Zuinig.

In 2020 mogen auto’s en vrachtwagens in Nederland gezamenlijk nog maar 30 à 34 megaton CO2 uitstoten. Uit een tussenrapportage blijkt dat het wegverkeer prima op koers ligt om dit doel te halen, over elf jaar. De ministerraad bespreekt vandaag de resultaten.

Strenge Europese CO2-regels, belastingvoordeel voor schone auto’s en de inspanningen van de industrie hebben geleid tot minder CO2-emissie door auto’s en vrachtwagens. Speciale katalysators voor vrachtwagens, schonere motoren, hybridemodellen en zuinige autobanden zijn enkele belangrijke ontwikkelingen die hieraan bijdragen.

In tegenstelling tot de auto-industrie gaat de landbouw de CO2-doelstellingen voor 2020 niet halen zoals het er nu uitziet, dat geldt ook voor de gebouwde omgeving. De regelgeving voor deze sectoren zal de komende jaren flink worden aangescherpt.