De gezamenlijke beheerders van elektriciteitsnetten nemen het initiatief om een landelijk netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto’s te realiseren. De nieuwe stichting wil consumenten stimuleren om in elektrisch aangedreven auto’s te gaan rijden.

Een landelijk netwerk van oplaadpunten voorkomt een kip-ei verhaal. Niemand koopt een elektrische auto omdat er nergens oplaadpunten zijn en er worden geen oplaadpunten geplaatst omdat niemand een elektrische auto koopt. Met het oprichten van een nieuwe stichting nemen de elektriciteitsnetbeheerders het eerste initiatief.

De stichting gaat in september van start maar gemeentes en bedrijven kunnen zich nu al aanmelden om mee te doen aan het initiatief. Tien van de elf regionale stroomleveranciers heeft al ‘ja’ gezegd tegen het plan van de netbeheerders.

In 2012 moeten 10.000 laadpunten zijn gerealiseerd. Die worden gefaseerd uitgerold, het elektriciteitsnet is namelijk nog niet berekend op zoveel laadpunten. Voorlopig zijn er ook nog geen volwaardige elektrisch aangedreven auto’s op de markt, in 2011 gebeurt dat op z’n vroegst. Toch is het idee bewonderenswaardig en het is wachten totdat dergelijke initiatieven worden genomen voor waterstof- of aardgastankstations.